Cafè al centre històric. Taules de marbre i cadires de fusta. Molts anys a l'esquena. Un local predestinat a tancar com tants d'altres quan desapareguin els actuals propietaris o es jubilin sense successió.
I ens posem a parlar del canvi climàtic, sense haver d'anar a Cancún... mireu una diagnosi del 2005 per a les Illes Balears:
En aquell any, segons dades del Ministeri de Medi Ambient, els possibles impactes del canvi climàtic eren:
- estius més calents: l’increment de la temperatura a Balears durant el segle XXI seria de fins a 4º C en l’hivern, i fins a 8º C en l’estiu.
- menys pluges: es preveu una tendència generalitzada a una menor precipitació anuals. Especialment, els estius seran més llargs i secs.
- impactes sobre la biodiversitat i els ecosistemes: l’increment de les temperatures i el descens de les pluges afectarà greument les zones humides, afavorirà l’expansió d’espècies invasores i plagues, afectarà els comportaments de les poblacions animals (tant terrestres com marines), s’accentuaran els processos de desertització i pèrdua de fertilitat dels sòls, i hi haurà un increment del risc d’incendis.
- disminució dels recursos hídrics: el canvi climàtic causarà una disminució de les aportacions hídriques i un augment de la demanda (sobretot per als reguius).
- elevació del nivell de la mar: d’acord amb l’informe, es produirà un ascens del nivell mitjà de la mar. Aquest nivell és difícil de determinar amb exactitud, però es pot esperar un augment de fins a un metre del nivell de la mar. Davant aquesta pujada del nivell mitjà de la mar, les zones més vulnerables són les platges.
Molt bé, i avui? quins són els efectes del canvi climàtic a les Illes Balears? Mirau el que publica IB3: "La comunitat científica creu que la Mediterrània és una de les àrees que més pateix el canvi climàtic. Però, quins són els efectes directes sobre el Medi Ambient de les Illes?. Per saber-ho, el Grup d’Ornitologia Balear, el GOB, ha estudiat les aus que viuen als cims més alts de la Serra de Tramuntana a Mallorca."