dissabte, 6 de novembre del 2010

Actualitat: Taller sobre "El pagament per serveis ambientals..." al CADS


El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) de Catalunya ha publicat un nou número de la col·lecció Papers de sostenibilitat dedicat al treball realitzat per Daniela Russi i resumit en el document titulat: "El Pagament per serveis ambientals: una eina per a la conservació dels recursos naturals a Catalunya".

Aquest divendres vàrem ser convidats pel CADS a intervenir a la fila zero del Taller sobre Pagament per serveis ambientals (PSA), que s'ha desenvolupat a la Sala d'Actes del Museu Melcior Colet a Barcelona. L'assistència al Taller ho era per invitació expressa.

Al llarg de la sessió de treball es va presentar l'estudi de la Sra. Russi i tres experiències d'aproximació als mecanismes de PSA des de la perspectiva de la recerca (àmbit forestal); de les entitats (custòdia del territori); i de l'administració (medi natural i forestal). A la dinàmica de taller vàrem intervenir els convidats a la fila zero per exposar altres experiències i obrir un debat.

Com a conclusions podríem extreure les següents:

1. Cal debatre una mica més sobre quina accepció adoptem de PSA (ja que hi ha una concepció restrictiva (Wunder, 2005) i una més ample i oberta (Muradian et al., 2010) que és la utilitzada a l'estudi.
2. S'han de catalogar els casos coneguts de PSA a les nostres contrades, ja que poden existir més exemples dels que imaginem.
3. Cal pensar sobre si el PSA és un mecanisme autònom que es pot utilitzar, a més, com a eina, tècnica o instrument dins el camp més ample de la Custòdia del territori.
4. Un exemple esmentat va ser el Contracte agrari de la reserva de la Biosfera (CARB) a Menorca.
5. El debat sobre la voluntarietat va permetre discutir sobre el PSA adreçat a la conservació del paisatge a les Illes Balears des del vessant de l'impost sobre les estades a empreses turístiques d'allotjament (Llei 7/2001, de 23 d'abril, impost no voluntari) i l'alternativa anomenada Targeta Verda gestionada per la Fundació Balears Sostenible (essencialment voluntària).

El tema va donar per molt i caldrà tornar sobre ell en un article d'anàlisi més profund.

Propostes

Actualitat sobre dret ambiental

Actualitat sobre dret ambiental
Connecta't al CEDAT

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya
Informació del SCOT

Actualitat sobre paisatge

Actualitat sobre paisatge
Accedeix a l'Observatori