dijous, 2 de desembre del 2010

El cafè d’e-nvitricollS [Bar virtu@l]: Europa i les altres crisis


De moment no plou, però no creiem que es torbi massa a fer-ho. Devora la mar l'amenaça de tempesta es fa més palesa. Avui hem decidit entrar i seure arrecerats a fer el nostre cafè i altres llepolies. Els diaris oberts i alguna aportació més. Al final hem abandonat els xafardeigs locals i hem decidit parlar de Cancún i de The European environment – state and outlook 2010 (Informe sobre l'estat del medi ambient a Europa - 2010).

Tothom sap que la cimera de Cancún ha començat marcada per les falses expectatives de l'anterior edició a Copenhaguen, i que a més els esforços són de dubtosa eficàcia ja que si no es recondueix la situació cal recordar que el protocol de Kyoto té data de caducitat el 2012. Per fer-nos una idea ràpida del que és i que hi ha en joc a Cancún, podem consultar The Ecologist i aturar-nos a reflexionar. La Web oficial de la cimera ens pot facilitar el seguiment i analitzar si realment s'avança o ens trobem en una via morta que només permet un reset i tornar a començar (encara que el temps aquí juga en contra nostre). Per consultar com funciona la COP16 del conveni sobre el canvi climàtic podem anar a UNCChConference i, com no, contrastar les visions d'un mateix problema i reflexionar novament. La cimera s'allargarà fins dia 10 de desembre (divendres), així que la setmana vinent podrem debatre sobre els possibles avenços o fracassos mentre fem el nostre cafè.

La segona notícia prové per un suggeriment de debat d'una companya de la UOC que ens va fer arribar al fòrum de l'assignatura de Dret del Medi Ambient la següent notícia: El informe de la Agencia Europea del Medio Ambiente (que a l'edició impresa es titulava "Europa se devora"); i que es completa amb el següent resum: Cada europeo genera 6.000 kilos de basura al año, és evident que aquest titular fa referència al repartiment per habitant de la Unió Europea de tots els residus generats (domèstics, industrials, de la construcció, comercials...) l'informe es pot trobar en anglès a: THE EUROPEAN ENVIRONMENT STATE AND OUTLOOK 2010 on es poden baixar parts del document o una síntesi completa i molt il·lustrativa. La conclusió a que arriben és que extraiem més del que el nostre medi ens pot proporcionar i contaminam més del que pot absorbir-hi. No volem ser apocalíptics (encara que a algú se li ha escapat la versió del punt i final) però ens ha fet l'efecte que es parla molt de la crisi econòmica i per contra no se'n parla de la crisi ecològica, malgrat ambdues són part d'un mateix problema: un model insostenible.

La radical solució de Church of Euthanasia és una mica dura: SAVE THE PLANET. KILL YOURSELF

Això darrer millor ho deixam per un altre moment. Salut i bon cafè.

Propostes

Actualitat sobre dret ambiental

Actualitat sobre dret ambiental
Connecta't al CEDAT

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya
Informació del SCOT

Actualitat sobre paisatge

Actualitat sobre paisatge
Accedeix a l'Observatori