dissabte, 30 d’octubre del 2010

Debat: la custòdia del territori


Aquests dies, entre el 28 i el 30 d'octubre, han tingut lloc les I jornades de custòdia del territori a Mallorca, diàlegs per a la conservació del patrimoni natural i cultural. Aquestes jornades les ha organitzat l'Impuls a la custòdia del territori a les illes Balears (ICTIB), una plataforma de segon nivell que pretén cohesionar les activitats de custòdia a les Illes.

Les jornades han cobert l'objectiu d'obrir un espai de debat i de reflexió amb diferents agents de la societat mallorquina i balear per impulsar la custòdia del territori a Mallorca, com a eina de diàleg per a la conservació i el bon ús dels recursos naturals, culturals i paisatgístics. L'èxit de participació avala la bona salut del concepte -la custòdia del territori- que sorgeix a meitats del segle XIX als Estats Units d'Amèrica i a Anglaterra i es consolida amb la creació de les primeres entitats de custòdia a partir de 1891: els Trustees of Reservations (EUA) i el National Trust (Anglaterra).

La utilització d'instruments privats de conservació de la Natura sorgeix com a reforç de la funció pública ambiental i respon als objectius generals comuns de tenir cura del nostre patrimoni. La custòdia és una “contribució a l'interès general” que es configura a partir de determinats valors ètics generats entorn de les relacions entre les éssers humans i la Natura, que poden enriquir-se amb el sentit que adopta el principi constitucional “d’indispensable solidaritat col·lectiva” amb relació al dret a un medi ambient adequat. Aquests valors ètics estan molt presents i són especialment sòlids en els moviments i institucions del land stewardship nord-americans; per contra, al nostre país l'element ètic s'està configurant lentament a partir d'altres conceptes –com la responsabilitat social o la perspectiva d’obtenir compensacions directes o indirectes-. Sigui el que sigui la motivació que configura aquesta acció privada a favor de la conservació, allò que és indiscutible és que contribueix a un interès comú que conflueix amb els interessos generals que han de defensar els poders públics.
 
Per més informació: ICTIB 

Propostes

Actualitat sobre dret ambiental

Actualitat sobre dret ambiental
Connecta't al CEDAT

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya
Informació del SCOT

Actualitat sobre paisatge

Actualitat sobre paisatge
Accedeix a l'Observatori