divendres, 30 d’abril del 2010

Actualitat: Transformacions territorials i efectes transfronterers



Transformacions territorials a banda i banda dels Pirineus

La Societat Catalana de Geografia i la Casa de Velázquez analitzen en un congrés les transformacions territorials dins l’àrea francoespanyola. El debat reuneix a l’IEC una vintena de geògrafs catalans i francesos que repassen des de les vegueries fins a la sequera

(Vegeu tota la informació al Butlletí de l'IEC)

Els dies 19 i 20 d’abril s'ha realitzat a la Casa de Convalescència, seu de l'IEC, el col·loqui internacional «Les transformacions territorials a banda i banda dels Pirineus», organitzat per la Societat Catalana de Geografia (SCG), filial de l’Institut, juntament amb l’escola superior francesa.

La conferència inaugural va ser a càrrec d’Oriol Nel·lo, secretari per a la Planificació Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat i membre de l’IEC, que va destacar la interdependència creixent dels territoris, impulsada per un canvi tecnològic i per les modificacions politicoadministratives, i va assegurar que «no hi ha cap regió d’Europa que pugui plantejar-se el futur sense relacionar-se amb els territoris del seu entorn». (mes...)

Aquí, a les illes, el debat el tenim en com ens relacionem amb els territoris del nostre entorn, que són, principalment, els emissors de visitants temporals que anomenem "turistes", donat que aquest sector econòmic és la principal font de generació de PIB de les Illes Balears. Però també calen reflexions sobre altres interconnexions, que ens vinculen a territoris propers: com les vies de comunicació i transport de mercaderies o l'abastament de gas o d'electricitat (gasoducte i cable submarí), que plantegen algun dels problemes apuntats també al Congrés.

1 comentari:

Garcies, A. ha dit...

No havia caigut amb el fet de les nostres interconnexions i és que al veure'ns com una illa ens pensam que som un continent autosuficient i sense contacte ni relacions directes amb territoris del voltant, quan en realitat uns problemes fronterers molt sensibles. Salut

A. Garcies

Propostes

Actualitat sobre dret ambiental

Actualitat sobre dret ambiental
Connecta't al CEDAT

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya
Informació del SCOT

Actualitat sobre paisatge

Actualitat sobre paisatge
Accedeix a l'Observatori