dijous, 8 d’abril del 2010

El cafè d’e-nvitricollS [Bar virtu@l]



Avui al cafè, mentre assaboríem un Volcan de Oro –de treure’s el barret- amb la premsa oberta damunt la taula de marbre, hi ha qui s’ha escalfat amb les notícies sobre el Cas Gürtel i, especialment, amb la celeritat i facilitat que l’ex-president Jaume Matas ha reunit els tres milions d’euros per evitar l’ingrés a la presó. Alguns articulistes han tret punta al tema i s’han abonat a la ironia més punyent. A noltros ens interessaven més alguns aspectes processals i d’estratègia de defensa. Hi ha qui ha opinat que l’ingrés en efectiu de la fiança –com afirmen els mitjans consultats- constitueix una errada estratègica de defensa clamorosa, especialment si s'han deixat pistes pel camí.

Més interessant m'ha semblat el debat encetat sobre el projecte que vol endegar València d'enderroc d'una sèrie d'illes de cases del Cabanyal, un barri mariner de València que s'interposa entre "la prosperitat" i la mar. El barri del Cabanyal-Canyamelar és, des de finals del segle XIX, un barri mariner de la ciutat de València. Aquest barri, fins a 1897, va ser un municipi independent anomenat el Poble Nou de la Mar. La seva peculiar trama en retícula deriva de les alineacions de les antigues barraques, paral·leles al mar. Aquest tret particular li conferí el títol de Bé d'Interès Nacional. Poble principalment de pescadors, aviat es va convertir en una zona d'interès com a lloc de descans i oci. Mostra d'això són un bon nombre d'alqueries que apareixien juntament amb les barraques, pertanyents als més afavorits en el s.XVIII, o la presència de fondes que s'anunciaven en la premsa de l'època. A la darreria del segle XX es començà a estudiar projectes per a construir l'extensió de l'avinguda de Vicent Blasco Ibáñez, que passaria a través del barri i que requereix l'enderroc d'un gran nombre d'edificis, molts d'ells considerats d'interès nacional.

El projecte d'enderroc i dany irreversible a un barri modernista i modest per obrir una avinguda recorda actuacions del segle XIX, molt enfora del respecte sobre el patrimoni construït que hauria d'imperar a l'actualitat. Pel mig hi ha a més un torça-braços entre l'Ajuntament i el Govern de l'Estat molt lamentable. El debat només l'hem deixat encetat, i ens hem emplaçat a demà per llegir les darreres notícies i comentar els esdeveniments amb més detall.

La notícia a:


(Informació elaborada a partir de la premsa i de Viquipèdia)

Propostes

Actualitat sobre dret ambiental

Actualitat sobre dret ambiental
Connecta't al CEDAT

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya
Informació del SCOT

Actualitat sobre paisatge

Actualitat sobre paisatge
Accedeix a l'Observatori