dimarts, 13 d’abril del 2010

Actualitat: més sobre els drets humans i els delictes del franquisme


La notícia anunciada als mitjans de comunicació el proppassat dissabte dia 10 on es feia esment a que les associacions per a la recuperació de la memòria històrica de Mallorca i Catalunya presentarien una querella per prevaricació contra el jutge Luciano Varela i el president de la sala penal Juan Saavedra, s’ha fet realitat. La motivació, segon paraules de la presidenta de l’associació a Mallorca recollides a la premsa, es fonamenta en el fet que les desaparicions forçoses –esdevingudes durant la dictadura de Franco- no prescriuen legalment malgrat les lleis i decrets d’amnistia aprovats durant la transició democràtica. El fet és que, en considerar-se delictes contra la humanitat –conforme al Dret internacional-, es tracta d’accions no subjectes a la prescripció ordinària dels delictes que recull el nostre Codi penal.

El problema de fons és que el jutge vol impedir que en un futur puguin obrir-se processos per investigar crims contra la humanitat comesos durant la dictadura, provocant que altres jutges i les víctimes o els seus drethavents desisteixin de plantejar noves accions.

La premsa internacional s’ha fet ressò del despropòsit que suposa el processament al jutge Garzón. Valgui la mostra del “The New York Times” que dedicà una editorial a destacar la injustícia comesa contra el magistrat. De fet, en una democràcia moderna, sobta que partits i sindicats relacionats directament amb els crims comesos durant la dictadura franquista, puguin querellar-se contra algú que, en compliment de les seves funcions, investigui crims contra la humanitat. És més, a alguns comentaristes els hi sobta que aquests sindicats i partits siguin legals a Espanya (a diferència del que passa a Alemanya amb els partits nazis).

Crec que tots plegats hem de realitzar una profunda reflexió sobre el que pot suposar que continuï el procés a Baltasar Garzón, especialment el ridícul internacional que estam palesant i l’atac d’una presumpta prevaricació –que al nostre judici no existeix- amb una altra presumpta prevaricació comesa ara pel jutge Varela. La justícia no s’hauria d’instrumentalitzar injustament i políticament d’aquesta manera.

La notícia a:

Propostes

Actualitat sobre dret ambiental

Actualitat sobre dret ambiental
Connecta't al CEDAT

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya
Informació del SCOT

Actualitat sobre paisatge

Actualitat sobre paisatge
Accedeix a l'Observatori