dilluns, 12 d’abril del 2010

Lectura recomanada [cada dilluns, una proposta...]

Ponce, J. [coo.], Martín-Retortillo, L., Brouant, J.Ph.
Ciudades, derecho urbanístico y libertad religiosa: Elementos comparados de Europa y Estados Unidos
Col·lecció Estudis (Fundació Pi i Sunyer. Num. 26
Ed. Fundació Carles Pi i Sunyer d'Estudis Autonòmics i Locals
Barcelona
2010
218 pp.

Avui comentam una obra singular per la matèria que aborda, entre la sociologia, el dret i l'urbanisme -que en definitiva són peces d'una mateixa estructura. En aquesta obra sobre ciutats, dret urbanístic i llibertat religiosa, diferents autors analitzen el marc jurídic per a l’establiment de llocs de culte a diferents països europeus (Espanya, Itàlia o França) i als Estats Units i la relació entre el dret urbanístic i el dret a la llibertat religiosa a l’hora de regular-lo. Tal com s’assenyala en el mateix llibre, per poder expressar la religiositat cal un espai físic inclòs en l’espai urbà.

A la presentació del llibre, el director de la publicació, el Dr. Juli Ponce distingeix dues maneres de fer front a la qüestió. “La solució nord-americana es basa en la concepció dels espais de culte com a espais on es duen a terme activitats purament privades però que cal protegir de manera especialment intensa atès que són l’exercici d’un dret bàsic”, mentre que, en el cas europeu, “hi ha un factor clau d’unificació: l’article 9 del conveni europeu de drets fonamentals de 1950; fora d’aquest element d’unificació, els diferents països adopten diverses solucions en funció de la seva història, situació social i marc constitucional”.

Pot resultar interessant començar a estudiar les diferents alternatives ara que també a les nostres ciutats illenques comença a palesar-se el problema de la ubicació més adient dels centres de culte (especialment d'un determinats centres més que d'altres...) per diferents motius.


Propostes

Actualitat sobre dret ambiental

Actualitat sobre dret ambiental
Connecta't al CEDAT

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya
Informació del SCOT

Actualitat sobre paisatge

Actualitat sobre paisatge
Accedeix a l'Observatori