dissabte, 24 d’abril del 2010

Actualitat: el projecte de llei d'ordenació del territori i l'urbanisme


Ahir migdia varem poder llegir la notícia que penjo a continuació, una notícia esperada i desitjada desprès d'anys de suportar la vergonya de viure a una Comunitat autònoma incapaç de dotar-se d'una Llei d'urbanisme pròpia:

El Consell de Govern acorda el Projecte de llei d'ordenació del territori i l'urbanisme a les Illes Balears

Com diu el lead de la notícia: "A partir d'ara, el text serà sotmès al Parlament per tal que resti obert a les esmenes de totes les forces polítiques de les Illes Balears representades al Parlament. L'objectiu és aconseguir el màxim de consens possible, tot tenint en compte la importància d'aquesta llei per a les Illes Balears". (Podeu llegir-ne més clicant l'enllaç a la notícia completa)

El procés d'elaboració d'aquest text normatiu es va iniciar el mes de febrer de 2008, i en la seva redacció han participat representants de tots els partits polítics que, fins al febrer passat, composaven el govern i totes les institucions implicades.

Destaca la notícia que "El text que ha acordat el Consell de Govern no és un text de cap força política concreta sinó que és l'avantprojecte d'un govern que, després d'un proces de dos anys de negociacions, el remetrà al Parlament per tal que resti obert a les esmenes de totes les forces polítiques de les Illes Balears representades al Parlament, i per tal que s'aprovi amb el màxims d'acords possibles; tot tenint en compte la importància d'aquesta llei per a les Illes Balears".

Malgrat l'alegria inicial -ja hi haurà temps per parlar dels detalls del text aprovat com a Projecte de llei- avui hem hagut de berenar amb les primeres desqualificacions dels "de sempre",  que en bona part són responsables del desgavell urbanístic i territorial que patim en aquestes illes. Desgraciadament s'està donant un fenomen molt estès i amb molta recurrència: molta gent opina sobre objectes que desconeix, i molta gent està opinant sobre un text que no s'ha llegit -ni es llegirà mai, per cert- i no pot valorar honestament.

Crec que és summament important asserenar el debat i treballar seriosament davant una proposta històrica que hem tardat massa anys en veure-la com una realitat. Sé que probablement és millorable i caldrà pensar-hi en reforçar-la, però el que és segur és que no mereix alguns dels comentaris de desqualificació que ja s'han llençat. El que cal reclamar ara és sentit de la responsabilitat.

Enllaços a la premsa:
Diario de Mallorca
Diario Menorca
Diario de Ibiza
Diari Balears

1 comentari:

LLuc ha dit...

Ha tardat molt en arribar un text de llei del sòl al govern que es convertís en projecte de llei per entrar al parlament. Però no creus que aquesta proposta no arribarà a cap banda? Ara al parlament hi haurà dues lleis per discutir, la d'UM i la del Govern en minoria i és més possible que surti la d'UM amb la pinça que formen amb el PP que la del govern que no compta amb el suport necessari. Total, un "brindis al sol" com diuen en bon mallorquí.

lluc

Propostes

Actualitat sobre dret ambiental

Actualitat sobre dret ambiental
Connecta't al CEDAT

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya
Informació del SCOT

Actualitat sobre paisatge

Actualitat sobre paisatge
Accedeix a l'Observatori