dilluns, 31 de maig del 2010

Lectura recomanada [cada dilluns, una proposta...]

Evaluación de impacto ambiental
Evolución normativo-jurisprudencial, cuestiones procedimentales y aplicación sectorial
Autor principal: Nogueira López, Alba (dir.)
Lloc i data d'edició: Barcelona 2009
Editorial: Atelier
Pàgines: 293
Encuadernació: Rústica
Idioma: Espanyol

La decisió de la Unió Europea de sotmetre a avaluació d'impacte ambiental determinats projectes constitueix, probablement, una de les principals fites en el reforçament de les tècniques preventives de tutela ambiental. Des que en l'any 1985 en l'àmbit comunitari s'aprovés la primera Directriu que va introduir en el nostre entorn aquest instrument, la normativa ha evolucionat profundament buscant millorar la protecció ambiental. Aquest volum col·lectiu ofereix una visió actualitzada d'aquesta tècnica, des d'una perspectiva interdisciplinar en la qual diversos autors aborden els canvis normatius recents en matèria d'avaluació d'impacte ambiental.

El llibre pretén contribuir a una millor comprensió dels punts en els quals el debat doctrinal, la pràctica administrativa i l'evolució jurisprudencial han coincidit a trobar problemes jurídics o dificultats d'aplicació. El llibre inclou estudis que indiquen el camí normatiu i jurisprudencial que ha seguit l'avaluació d'impacte ambiental. També són objecte d'estudis específics qüestions com la qualitat dels estudis d'impacte ambiental; la correcta integració de les avaluacions d'impacte en els procediments d'autorització ambiental integrada; les vies de potenciació de la participació ciutadana; la disciplina o el complement que suposa l'avaluació ambiental estratègica per a la protecció ambiental; punts tots ells d'intensos debats que incideixen en la percepció sobre la vitalitat i utilitat d'aquesta tècnica.

Finalment, el volum incorpora a més un conjunt d'estudis sectorials que permeten apreciar la punta d'aquesta tècnica en àmbits concrets (ports, infraestructures hidràuliques, protecció del patrimoni) oferint una visió nova de l'aplicació de l'avaluació d'impacte ambiental. La nova regulació en matèria d'avaluació d'impacte ambiental és objecte d'un estudi crític en aquest llibre, amb una exhaustiva referència a la jurisprudència i als canvis precisos perquè, efectivament, actuï com una de les tècniques principals de tutela preventiva ambiental.

(Nota de l'editor. Traducció J. M. Gómez)


Propostes

Actualitat sobre dret ambiental

Actualitat sobre dret ambiental
Connecta't al CEDAT

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya
Informació del SCOT

Actualitat sobre paisatge

Actualitat sobre paisatge
Accedeix a l'Observatori