dimecres, 26 de maig del 2010

Actualitat: els vessaments de petroli al Golf de Mèxic (i II)

El principi d’integració dels costos ambientals implica incorporar als processos productius les inversions necessàries per evitar la contaminació (en sentit ample). Aquesta és una manifestació del principi contaminador-pagador i s’expressa de diverses formes, des dels sistemes de recuperació de residus als impostos per emissions. La normativa ambiental ha ampliat el principi de “qui contamina paga” estenent la responsabilitat a la reparació dels danys causats per la contaminació i a la restitució dels recursos naturals a l'estat en el qual es trobaven abans que es produís el dany.
Arribats a aquest punt ens podem fer la següent pegunta: què ha fallat perquè quaranta anys de catàstrofes ambientals amb danys irreparables, no hagin servit per aprendre de les nostres errades?
Crida l'atenció que ara se sentin laments davant la fuita de petroli a la plataforma de BP del Golf de Mèxic. També és sorprenent que hagem d'acceptar notícies que afirmen que BP havia ignorar fins a tres alarmes abans de l'explosió que va produir la catàstrofe ambiental a l'indret. La improvisació fa que BP dugui setmanes aplicant, un darrera l'altra; suposats "plans B" per fer front a la situació. La realitat és que, com anuncien els mitjans de comunicació, l'escapament de cru continua mentre la petroliera continua cercant la solució per frenar-lo.
La pregunta clau ara és: qui tornarà a pagar la factura real dels danys? Encara avui els efectes del naufragi de l'Exxon Valdez (1989) no s'han superat completament i els danys són ja tant elevats que no poden ser avaluats de manera certa. Qui ha anat pagant la factura de la catàstrofe que assolà Alaska? El que està clar que els danys a la fauna que es van produir en aquesta zona encara se segueixen estudiant.

Pels més optimistes: com a mínim l'abocament va conduir a l'aprovació de nova legislació mediambiental als Estats Units d'Amèrica (Oil Pollution Act 1990). Desprès de la catàstrofe actual, també es revisarà la legislació? Lamentablement la solució no depèn només del Dret Ambiental.

Propostes

Actualitat sobre dret ambiental

Actualitat sobre dret ambiental
Connecta't al CEDAT

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya
Informació del SCOT

Actualitat sobre paisatge

Actualitat sobre paisatge
Accedeix a l'Observatori