divendres, 28 de maig del 2010

Actualitat: decisions i errades històriques [Menorca: O la carretera orbital o els talaiots]


"Es perdran dos talaiots, un recinte de taula, un hipogeu, una murada ciclòpia, així com diversos elements etnològics, si s'arriba a materialitzar la nova carretera que s'ha previst a Maó (coneguda com orbital) per enllaçar la via de l'hospital amb la carretera de Sant Climent... (Llegir-ne més)"

Com hem pogut veure als mitjans de comunicació de Menorca, el Pla director sectorial de carreretes es troba en exposició pública. Moltes de les propostes que planteja són assenyades i amb visió de futur dins uns objectius de sostenibilitat territorial. Per contra, també apareixen propostes forassenyades i que es fan molt enfora de la coherència amb el Pla territorial insular i amb la declaració de l'illa com a Reserva de la Biosfera.

Un exemple el tenim amb la idea recuperada de "carretera orbital, una via que duplica i fa de variant dels accessos existents entre l'hospital i la carretera de Sant Climent, que destrossarà innecessàriament un paisatge i un patrimoni protegit digne d'un altre tipus de tracte institucional. No hi ha cap estudi fonamentat d'IMD i de la càrrega de la ronda de Maó que justifiqui la via. El que en aquesta illa es conceben com a embossos i saturació, són simples puntes de trànsit que farien riure en qualsevol indret més poblat on realment es produeixen coes i retencions quilomètriques que impliquen pèrdues substancials de temps i doblers. No és aquest el cas de Menorca, on les distàncies són limitades. Més valdria pensar en no perdre el ritme i la calma que tant han caracteritzat l'illa durant segles... però amb iniciatives que s'indigesten al territori i contràries a la cultura de la sostenibilitat, no avançarem per bon camí.

Propostes

Actualitat sobre dret ambiental

Actualitat sobre dret ambiental
Connecta't al CEDAT

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya
Informació del SCOT

Actualitat sobre paisatge

Actualitat sobre paisatge
Accedeix a l'Observatori