L'altre dia durant unes jornades sobre avaluació ambiental, i més concretament sobre la Llei 11/2006, de de 14 de setembre, d'avaluacions d'impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques a les Illes Balears, es va suscitar la qüestió dels controls preventius i de la disciplina ambiental exercida per agents col·laboradors de l'administració pública.
El problema no és exclusiu de les Illes Balears, on les auditories de compliment i el seguiment de les activitats i projectes o la verificació de la sostenibilitat dels plans i programes són una assignatura pendent.
En tot cas, per centrar la reflexió prèvia a qualsevol debat, recoman avui aquesta obra col·lectiva que vaig conèixer de mans d'un company de la URV i que pot ser molt il·lustrativa en tractar de l'externalització de les funcions de control i inspecció en matèria de protecció ambiental.
La externalización de las funciones de control e inspección en materia de protección del medio ambiente
Autors: Lucia Casado, Josep Ramon Fuentes, Jordi Jaria, Anna Pallarés
Lloc i data d'edició: Barcelona 2010 (1a Ed.)
Editorial: Atelier
Pàgines: 198
Enquadernació: Rústica
Idioma: Espanyol
Ressenya de l'editor:
Tant la presa de decisions en l'àmbit de la protecció del medi ambient com la posterior implementació, reclamen una intervenció major de la societat i de la diversitat d'actors que la conformen per a garantir tant la legitimitat com l'eficàcia de les polítiques en aquest àmbit.
Particularment, cobra interès l'estudi de les funcions d'inspecció i control exercides per particulars amb la finalitat de garantir la major eficàcia en el compliment per part dels actors econòmics dels límits que a la seva activitat imposa el Dret ambiental.
Els autors han intentat, dintre de l'evolució general que s'opera en les relacions entre el poder públic i subjectes privats en el marc del Dret ambiental, analitzar les tendències en relació amb la externalización de les funcions públiques de control i inspecció que es donen en aquest sector, parant esment a les entitats col·laboradores de l'Administració, que suposen una nova forma d'organització de l'activitat administrativa.
Aquestes entitats oferixen a l'Administració la possibilitat de disposar de capacitat de reacció davant les innovacions tecnològiques que es van produint i, amb això, constitueixen una garantia de l'eficàcia de l'actuació dels poders públics, suplint les llacunes i incapacitats que aquests tenen, donat l'actual desenvolupament cientificotècnic. No pot dir-se que s'hagi trobat la fórmula adequada i definitiva per a encaixar aquestes entitats col·laboradores en el marc jurídic vigent, de manera que aquest treball intenta oferir tant un panorama general de l'evolució en l'ordenament jurídic espanyol, com les claus per a interpretar la funció i el fonament de les entitats col·laboradores de l'Administració en el marc del Dret públic.
(Traducció J. M. Gómez)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada