divendres, 30 de setembre del 2011

Debat: desenvolupament i decreixement


Podríem recuperar la notícia publicada amb el títol “Desenvolupament o creixement, una confusió habitual” (http://e-nvitricolls.blogspot.com/2010/09/debat-ceixement-o-desenvolupament.html), on s'exposa l'arrel del debat sobre desenvolupament i creixement. Llavors vàrem encetar una discussió sobre l’aplicació pràctica del principi de desenvolupament sostenible i els resultats van ser molt il·lustratius. Al llibre Medio ambiente y desarrollo sostenible editat per Robert Goodland i altres (Editorial Trotta, 1997), apareix un capítol titulat “Del crecimiento al desarrollo sostenible”, de Lester R. Brown, Sandra Postel i Christopher Flavin, (p.115 i ss) on es posa en relació l’evolució de l’economia mundial (global) amb el principi de sostenibilitat (cal destacar que l’original del llibre és de 1992, i el va publicar UNESCO).

El professor Demetrio Loperena Rota, al seu llibre Desarrollo Sostenible y Globalización dedica un capítol al “Derecho y desarrollo sostenible”, amb unes reflexions i aproximacions sobre la construcció del dret ambiental i a les aportacions que aquesta branca del dret realitza a favor de la sostenibilitat (p. 119 a 131). Aquest autor escriu a la introducció el següent: “Las futuras generaciones no nos pertenecen, no podemos disponer sobre ellas, y no sabemos si nuestros descendientes directos serán parte del grupo de privilegiados o de los castigados por nuestras irresponsabilidades”.

Assumir que els éssers humans actuem, sovint, de manera irresponsable és una primera passa. Caldria que el dret ambiental donés passes més fermes per adreçar-nos cap un model diferent de desenvolupament? En definitiva, pot el dret realitzar una aportació decidida cap a la sostenibilitat?

L’obra Desarrollo sostenible y evaluación ambiental –coordinada pel professor Joaquín Romano Velasco- es subtitula “Del impacto al pacto con nuestro entorno”... molt suggeridor, segur que en podríem pensar molts exemples on aquest “pacte” és completament inexistent.

Però ara el debat proposat és el del decreixement com a nou paradigma de sostenibilitat i el treball "Menos es más: del desarrollo sostenible al decrecimiento sostenible"  (disponible a: http://www.iadb.org/intal/intalcdi/PE/2011/08087.pdf) n'és un exemple. Probablement aquí s'enceta un nou espai de reflexió sobre el qual hi tornarem.

Propostes

Actualitat sobre dret ambiental

Actualitat sobre dret ambiental
Connecta't al CEDAT

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya
Informació del SCOT

Actualitat sobre paisatge

Actualitat sobre paisatge
Accedeix a l'Observatori