divendres, 23 de setembre del 2011

Nou curs acadèmic 2011-2012


Benvinguts tot@s a un nou inici de curs acadèmic. Les persones que ja coneixeu e-Nvitricolls sabeu que en aquestes pàgines virtuals podem trobar recomanacions de lectures, articles de reflexió i d’opinió, propostes de treball i complements per a l’aprofundiment del coneixement en dret ambiental i territorial. La major part de les persones que visiteu aquestes pàgines sou estudiants de grau o de llicenciatura d’universitats diverses amb les que mantinc algun tipus de vinculació. Però també tenim seguidors que pertanyen a grups professionals aplicats que contribueixen a enriquir els continguts d’aquest Web.log.

Pels que comenceu curs a la UOC, us dono la benvinguda i us convido a visitar les actualitzacions dels post (us podeu subscriure i rebre’ls per correu electrònic) com a complement voluntari als temes que tractarem al campus. Sempre seran càpsules breus i concises amb possibles remissions a fonts documentals per a qui vulgui ampliar la informació. També voldria donar la benvinguda als participants en els màsters i diplomes de la URV i la UPF on imparteixo docència.

Avui, com a presentació només voldria encetar una reflexió inicial sobre el paper que se li vol assignar al Dret Ambiental com a disciplina. Recordem que a la Reunió mundial d’associacions de Dret Ambiental feta a Llemotges el novembre de 1990 es va adoptar una declaració que parlava de la importància de l'adopció efectiva d'instruments jurídics apropiats en el plànol internacional i nacional, amb l’objectiu d’una protecció eficaç del medi natural i de l'ambient. El document destacava que «El dret ambiental no és un simple apèndix de polítiques ambientals, és el mitjà privilegiat per a tota política en favor del mitjà».

L’any 2001 es va redactar la Declaració de Llemotges II, que incideix i avança en les propostes inicials i amplia les recomanacions a elevar a l'Organització de les Nacions Unides, la Comissió de desenvolupament sostenible i al Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient (PNUMA) per contribuir a la reunió mundial que es realitzà a Johannesburg el Setembre de 2002. Igualment es volia cridar l’atenció als diversos governs dels Estats igual que als Ministres de l'Ambient, a la Unió Europea, i a les ONG,s nacionals i internacionals.

Teniu accés a la Declaració de Llemotges II a: http://www.cidce.org/pdf/declalimoges2/declalimoges2%20integral.pdf

Espero que el dret ambiental us obri nous camins i us trobeu a gust treballant i descobrint tot el seu potencial.

Propostes

Actualitat sobre dret ambiental

Actualitat sobre dret ambiental
Connecta't al CEDAT

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya
Informació del SCOT

Actualitat sobre paisatge

Actualitat sobre paisatge
Accedeix a l'Observatori