dilluns, 8 d’octubre del 2012

El model econòmic i de desenvolupament i la contaminació com a paradigma

S'acaben de publicar una sèrie d'articles molt interessants sobre la Espanya contaminada a la secció de Medi Ambient del diari El País, la qual lectura no ens pot deixar indiferents. Només s'exposa una petita representació de la situació però de ben segur que amb un repàs dels articles podem reflexionar i pensar en els casos que tenim a prop nostre i les conseqüències negatives que determinats models de desenvolupament tenen sobre el medi i la salut de les persones.

El tema de reflexió se centra, en tot cas, en les preguntes que ens fem ara: en què ha fallat el sistema normatiu ambiental per no poder posar fre a les situacions denunciades? Un front jurídic transversal i vertical que conforma una complexa trama de Dret Internacional, Dret Europeu i Dret intern, no pot evitar que el model segueixi impactant negativament en el medi a llarg termini? Estan sent útils els mecanismes de prevenció i de reparació que hem creat? Són encertats els llindars legals i els sistemes d'indicadors ambientals si els resultats reals mostren un panorama on el medi ambient no surt gaire ben parat? I quin paper juga en tot això la protecció de la salut de les persones?

Espanya compleix i assumeix l'article 45 de la Constitució amb totes les conseqüències previstes i en el marc que ha anat interpretant el Tribunal Constitucional?

Us deixo la lectura proposada per a poder seguir amb les reflexions i el debat:

"La España que respira más sucio" (El País) 6/10/2012

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/10/06/actualidad/1349552436_512916.html

(Foto: El País. Article sobre "La España que respira más sucio")


Propostes

Actualitat sobre dret ambiental

Actualitat sobre dret ambiental
Connecta't al CEDAT

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya

Actualitat sobre ordenació territorial a Catalunya
Informació del SCOT

Actualitat sobre paisatge

Actualitat sobre paisatge
Accedeix a l'Observatori